HELPpodden

Gift eller samboer?

January 16, 2020

Gift eller samboer?
Denne episoden av HELPpodden handler om den økonomiske forskjellen mellom samboere og gifte.

- Økonomisk betyr det mye å gifte seg, sier advokat Ane Torbergsen.
 
Ane er fagansvarlig for familierett i HELP og får henvendelser fra folk i alle faser av samlivsbruddet.

- Når to sier ja til hverandre, sier de også ja til å være forbundet økonomisk.

Stor forskjell
Alt dere tjener mens dere er gift, skal deles hvis dere går fra hverandre. Hvis du starter et firma, skal verdien av det deles ved skilsmissen. Dette er det mange som ikke er klar over. Det samme gjelder sparekontoen din. For å unngå at det blir slik må dere skrive ektepakt.

Slik er det ikke for samboere. Samboere har separate økonomier. Det betyr at hvis du har brukt din inntekt til å kjøpe varige verdier, som et stereoanlegg, skal du ha med deg verdien av dette ut ved bruddet. Dette er blant temaene i denne episoden av HELPpodden.

Konsekvensen av dette er at en ektefelle som har vært hjemme med barn, er bedre stilt ved et brudd enn en samboer som har gjort akkurat det samme. Det er derfor samboeravtale er så viktig, og like viktig er det å søke juridisk råd om hvordan reglene vil slå ut for akkurat deg. Blant annet råder Ane Torbergsen samboerpar der den ene skal være hjemme i en lengre periode, til å tenke gjennom om den som er i arbeid skal bidra til en pensjonsspareavtale for den hjemmeværende. Dette kan advokaten hjelpe dere med. 

Alle sinnsstemninger
Det er stor forskjell mellom de som søker advokathjelp. Noen har ikke rukket å tenke seg om, og kan være i dyp sorg. Andre klarer å snakke sammen, og har lagt en plan.
 
Det viktigste er at du søker råd, så finner du sammen med advokaten din ut hva som må gjøres videre i akkurat din sak.